Tanévnyitó 2010

A  2010/2011-es tanév ünnepélyes megnyitója szeptember 2-án, a helyi kultúrházban lett megtartva, az iskola felújítása miatt.

A tanévnyitó a szlovák himnusz meghallgatásával kezdődött, majd Czakó Veronika 9. osztályos tanuló elszavalta a magyar himnuszt. Molnár Orsolya 5. osztályos tanuló Molnos Lajos Becsengetés című versét szavalta el. Pint Szabolcs az iskola igazgató helyettese tisztelettel köszöntötte a jelenlevő vendégeket: Juhos Ferenc  polgármester urat, Tóth László esperes urat, a kedves szülőket, diákokat és pedagógusokat. Gútai Mónika az iskola igazgatónője elmondta ünnepi beszédét:

Tisztelt Polgármester úr, Esperes úr, tisztelt Szülők, Pedagógustársaim, kedves Diákjaink!

Szeretettel köszöntöm kedves mindnyájukat a mai tanévnyitón.
Bevezetőmben József Attilát idézném: Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek…
Ilyen fáradhatatlan kertésznek állítottak bennünket, pedagógusokat, hogy munkánk eredményeként a kis csemetékből helyüket megálló, majdan termőre forduló fák növekedhessenek.
Szeretettel köszöntelek benneteket kedves első osztályosok!
A nyár elején elköszöntetek az óvodától és az óvó néniktől. Kinőttétek a székeket, alacsonyak lettek az asztalok, kíváncsiak vagytok egy másik világra.
Rövidesen már táskával vár benneteket az iskola. Osztályfőnökötök Kósa Anna tanító néni és Bugár Madarász Anikó napközis tanító néni már nagyon várnak titeket, és örülünk, hogy megismerhetünk benneteket!
Kedves Diákok!
Véget ért a vakáció, és ti újra tanévnyitóra jöttetek, Külön üdvözlöm azokat a királyrévi és alsóhatári diákokat, akik szeptembertől nálunk kezdik meg tanulmányaikat. A szülők pedagógusainkba és alapiskolánkba vetett bizalmát pedig nagyon szépen köszönőm.
Bízom benne, hogy a hosszú nyári pihenés után készen álltok az új feladatokra. Legyen ez az év abban is új, hogy az eddiginél még nagyobb odaadással, még nagyobb szorgalommal fogjátok teljesíteni a rátok váró feladatokat.
Ti vagytok a mi kertünk fái, s növekedtek évről évre. Erősödik a törzsetek, sűrűbbek a lombjaitok, és már látszanak a lehetőségeitek. Szeretnénk, ha éreznétek, hogy figyelünk rátok. Nyesegetjük a hajtásaitokat, ugyanakkor táplálunk, óvunk benneteket, hogy amikor elhagyjátok az iskolátokat, birtokában legyetek mindannak, amire szükségetek lesz: vegyétek észre a simogató szellőt, de állni tudjátok a vihart is. A mosolygó napot örömmel üdvözölhessétek, de ne ijedjetek meg a villámoktól.
Kívánok nektek sok-sok energiát, kitartást, szorgalmat, hogy a tudásotok legjavát tudjátok adni
Kedves Szülők!
Tudom, hogy reggelente indulás előtt nagyot dobban a szívük, amikor puszit adnak búcsúzóul a kisebbeknek, és szemükkel simogatják a nagyobbakat, s iskolába engedik féltett kincseiket, gyermekeiket. De szeretném biztosítani Önöket afelől, mi mindent megteszünk azért, hogy a ránk bízott diákok ügyes, okos, intelligens fiatalokká váljanak. Iskolánk pedagógusai tudják, hogy mindenki más, máshogy értékes, de egyaránt fontos.
Ez a nyár lényegesen máshogy telt, mint az előző években. A két nyári hónap sok-sok dolgos kéz munkájával iskolánk megújulását eredményezte, s mint majd látni fogjátok nagyon szép lett. Sor került a nyílászárók cseréjére, a teljes épület hőszigetelésére, s nem utolsósorban a tető rekonstrukciójára. Mindezek nagyon széppé, vonzóvá tették az épületet, s bízom benne, hogy ti is jól fogjátok érezni magatokat az esztétikusabb környezetben.
Minderre egy sikeres pályázat eredményeként került sor, melyet bár fenntartónk, Nádszeg község nyert meg, az igazi nyertesek mi leszünk, akik nap, mint nap élvezni fogjuk a szebb, melegebb és modernebb épületet.
Tisztelt polgármester úr és községünk elöljárói. Engedjék meg, hogy valamennyiünk nevében ezúton fejezzem ki mindezekért köszönetemet.
Kedves Diákok! Mint már bizonyára hallottátok és láttátok, a munkálatok a vége felé közelednek, így örömmel tudatom veletek, hogy bár még egy hét plusz szünetet kaptok ajándékba, de a jövő hét péntekén, vagyis szeptember 10-én szeretettel várunk benneteket az iskolába.
A mi iskolánkba, amely továbbra is egy általános műveltséget nyújtó intézmény, ahol a tudás megszerzése mellett jó szót, emberséget és második otthont adunk a gyerekeknek.
A 2010/2011-es tanévben iskolánkat 280 tanuló látogatja. A sok szép eredménynek köszönhetően a Galántai járás legszínvonalasabb oktatási intézményei közé tartozik.
Szeretnénk, ha iskolánk egy modern diákcentrumként működne. Lehetőségeinket és felszereltségünket kihasználva nagy hangsúlyt fektetünk anyanyelvünk, nemzetiségi kultúránk és hagyományaink megőrzésére, ápolására. az idegen nyelvek és az informatika alapjainak elsajátítására, a természettudományi tantárgyak színvonalas oktatására. Természetesen a sport, a testnevelés fontosságáról sem szabad elfeledkeznünk. Tornatermeink mellett műfüves pályánk is rendelkezésetekre áll.
Korszerűen felszerelt informatikai szaktanteremmel rendelkezünk, ahol minden diáknak és iskolai alkalmazottnak lehetősége nyílik az interneten keresztül kommunikálni a nagyvilággal. Mindezeket a céljainkat mostantól legújabb büszkeségünk, egy multifunkciós tanterem is elősegíti, melyben már interaktív tábla várja a diákokat, s garantálom, hogy fantasztikus felhasználási lehetőségeivel rabul is fogja őket ejteni.

Kedves vendégeink, szülők, kollégák és diákjaink!
Az új tanév küszöbén kérek minden jelenlevőt, hogy a következő tanévben, közös akarattal azon munkálkodjunk, hogy tovább öregbítsük a Nádszegi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola jó hírét.
Mindennapi munkánkhoz sok örömet, jó egészséget, a gyermekekben a lehetőségek birodalmának felfedezését, a szülőkben igaz segítőtársakat, velük együtt elért és megélt sikereket, optimizmust, a pedagógustársakkal együtt pedig jó csapatmunkát kívánok!
Kívánom, hogy Róth Márta költőnő versének sorai vezessenek bennünket feladatunk megvalósítása során!
„Kezedbe teszem a Könyvet, hogy vezessen a sűrű ködben.
Kezedbe teszem az átlátszó kristályt, hogy lásd a szépet, keresd a tisztát!
Kezedbe teszem a gyertyalángot, világíts annak, aki bántott!
Kezedbe teszem a szőtt takarót, takard be az árván fázót!
Kezedbe teszem a fénylő kulcsot, hogy meleg legyen és várjon az otthon.
Indulj hát, s hívd magaddal a gyerekeket, hogy kezükbe tehesd a szeretetet!”

E gondolatokkal a 2010/2011-es tanévet megnyitom.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Az igazgatónő beszéde után a polgármester úr és az esperes úr tartott ünnepi beszédet.

Sándor Iveta 9. osztályos tanuló üdvözölte az elsősöket, majd a többi kilencedikes diákkal együtt virággal is köszöntötték a legkisebbeket.

Az iskola pedagógusainak ismertetése után Tóth Aneta 5. osztályos tanuló versével az ünnepi tanévnyitó véget ért. A tanítás szeptember 10-én, pénteken 7.40-kor kezdődik.
 

Mgr. Molnár Márta

 

.

 

counter

badge